Hortilab je osnovan 2010. godine, kada je vlasnik, Vilim Elez, krenuo s pokusnim uzgajanjem voća i ukrasnog bilja, koristeći metodu uzgoja biljnog tkiva 'in-vitro'. Prvih nekoliko godina u tvrtki je posvećeno najviše R&D-u , te je veća prodaja krenula od 2014. godine nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Ubrzo se laboratorij posvetio prvenstveno proizvodnji akvarijskih biljaka, koje 20 zaposlenika, uzgaja na površini od 2.000 m2 plastenika i 400 m2 laboratorija.

Od skromnih početaka s oko 10 vrsta biljaka, Hortilab je do 2013. godine razvio uzgoj od 50-ak vrsta biljaka, a danas imamo preko 250 vrsta i hibrida raznog bilja u ponudi, te se svakodnevno nastavljamo razvijati i uvoditi nove biljke.

Danas u Hortilabovu laboratoriju rastu i sadnice voća kao što su borovnice, kupine ili kivi, ukrasno bilje poput filodendrona , monstera i raznih vrsta cvijeća , te razne podloge za više vrsta voća.

                                                                                                                                

                                                                                    

        

'In vitro' postupak uzgoja bilja je poznat u svijetu, te se mnoge tvrtke odluče za njega jer je komercijalno isplativiji. Postupak 'in vitro' temelji se na sterilnom razmnožavanju biljaka u kontroliranim uvjetima u laboratorijima, te se u vrlo kratkom roku mogu dobiti milijune sadnica istovjetnih matičnoj biljci, odnosno klonova.

 Ovakvi specijalizirani laboratoriji sastoje se od više dijelova: pripreme i prostora za sterilizaciju hranjive podloge, prostora za sadnju biljaka u laminarima, sterilnih kabineta, koji su ujedno najsterilniji dio laboratorija, te klima-komore, čiste sobe u kojoj se održavaju kontrolirani uvjeti optimalni za rast biljaka.

Radi se o jedinom način za proizvodnju biljaka bez bolesti (bezvirusne biljke) koje onda donose po 30% i veće prinose od biljaka uzgojenih klasičnim putem. In vitro proizvodnja nije ovisna o vremenskim uvjetima i vremenskom dobu, te se jako velika količina biljka se može skladištiti u vrlo malom prostoru.